Google aktivirao Mobile-friendly oznaku u SERP-u

Nakon nekoliko meseci istraživanja i testiranja različitih mogućnosti, Google je ozvaničio Mobile-friendly oznaku koja se pojavljuje u rezultatima pretrage (SERP-u). Naime, kako se navodi u izveštaju, ideja ove kompanije je bila da se korisnicima koji pretražuju stranice putem mobilnih uređaja olakša posao i poboljša sveobuhvatno iskustvo.

Google mobile-friendly oznaka u SERP-u

Primer Mobile-friendly oznake za srpski sajt na google.com-u.

Šta znači Mobile-friendly oznaka?

Mobile-friendly oznaka govori korisnicima pretraživača da je određeni sajt optimizovan za mobilne uređaje (smartfone, tablete, fablete, …). To praktično znači da je sajt sa ovakvom oznakom potpuno prilagođen upotrebi putem mobilnih uređaja. Dakle, kada posetite sajt koji je optimizovan za mobilne (mobile-friendly website) prikazaće vam se verzija koja najbolje odgovara vašem uređaju. Tematski će sajt izgledati isto, ali organizaciono tj. strukturalno, a ponegde i dizajnerski drugačiji.

NAPOMENA: Na slici je prikazan primer mobile-friendly oznake. Ona se prikazuje samo kada se pretražuje preko mobilnih uređaja. Zanimljivo je da se za sada ne prikazuje na google.rs domenu, pa željno iščekujemo da vidimo kad će se pojaviti i kako će izgledati “odomaćena verzija”.

Pre implementacije …

Pre nego što je implementirana Mobile-friendly oznaka, korisnici veb pretraživača nikako nisu mogli unapred da znaju da li je sajt koji žele da posete optimizovan za mobilne uređaje ili ne. Tako se često dešavalao da naiđu na sajt koji se na mobilnom prikazuje isto kao i na monitoru dektop računara, što ume da bude prilično iritantno i svakako nepraktično. Razlog je što takav prikaz na mobilnom zahteva uvećavanje stranice, pomeranje u stranu (levo-desno), besomučno kliktanje napred-nazad zbog nemogućnosti lakog pristupa linku, i slično. Sve ovo generalno otežava upotrebu sajta i utiče loše na iskustvo posetilaca (user experience).

Da li je važno da sajt bude optimizovan za mobilne uređaje?

Verzija sajta koja je prilagođena (optimizovana) za mobilne uređaje je nešto što predstavlja standard godinama unazad. Pored toga što poboljšava iskustvo posetilaca, ona veoma mnogo može uticati na broj poseta sajtu, na kvalitet sajta, a po testiranjima koje Google trenutno sprovodi i na ocenu na osnovu kojih će se sajt rangirati u rezultatima pretrage. Stoga, ukoliko svojim posetiocima još uvek niste omogućili lakši pristup i pretraživanje sajta putem mobilnih uređaja, preporuka je da to što pre uradite.
Pored toga, ova oznaka je i odličan način da se vaš sajt istakne u odnosu na konkurentne sajtove koji još uvek nisu omogućili mobilnu verziju sajta.

Kriterijumi za prikazivanje oznake

Neki od kriterijuma na osnovu kojih Google određuje da li je sajt optimizovan za mobilne uređaje su:

✔ da je tekst na stranici čitljiv bez potrebe da se zumira
✔ da je sadržaj poput slika ili video snimaka prilagođen veličini ekrana uređaja tako da ne mora da se pomera levo-desno.
✔ da je omogućeno da se jednostavno klikne na neki link, bez manipulacija ili nedovoljno prilagođenog pristupa.

Nije dobro kad:
✘ verzija sajta za mobilne koristi bilo koje softvere koji nisu namenjeni ili prilagođeni za takve uređaje (na primer Flash).

Oznaka za sajt se ne prikazuje iako je sajt optimizovan za mobilne uređaje

Postoji mogućnost da na vašem sajtu postoji verzija za mobilne uređaje ali da se i pored toga oznaka Mobile-friendly u opisu sajta ne prikazuje u pretrazi.
Ukoliko je to slučaj ili jednostavno želite da proverite da li sajt ispunjava sve uslove koje je Google postavio za ovu namenu posetite stranicu Mobile-friendly Test. Ukoliko je sve u redu sa mobilnom verzijom, prikazaće se natpis “Awesome! This page is mobile-friendly”. Ukoliko nešto nije u redu, svaka stavka ponaosob će biti izlistana kako biste mogli da znate kakve promene je neophodno napraviti. Ukoliko niste sigurno kako to da uradite, konsultujte se sa administratorom sajta ili nekim drugim stručnim licem.

Novi Apartmani Beograd Mobile Friendly Test Screenshot

Primer sajta optimizovanog za mobilne uređaje

Dodatni izvori:

Preporuka za sve programere/dizajnere/vlasnike sajtova koji žele da se više informišu o načinima kreiranja i optimizovanja sajta za mobilne uređaje je da posete zvaničnu Google-ovu stranicu Mobile-friendly Websites (verzija na srpkom nažalost još uvek nije omogućena).


Dopuna teksta:

za mobilne uređaje

Od sada se mobile-friendly oznaka prikazuje i na google.rs domenu. Rešenje prevoda je Za mobilne uređaje i izgleda kao na slici.

The following two tabs change content below.

Marko Antonijević

Vlasnik sajta SeoTOP i predani SEO-vac.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>