Ahrefs SEO Toolbar – Pregled i utisci

Ahrefs, jedan od najpoznatijih i najkorišćenijih online servisa za SEO monitoring, je 4. decembra zvanično objavio svoju verziju tulbara za pretraživače (browser toolbar). U želji da vam predstavimo i približimo sve funkcionalnosti i mogućnosti ovog alata, pred vama je pregled (review) Ahrefs SEO Toolbar-a iz našeg ugla.

Šta je SEO Tulbar i čemu služi?

Uopšteno tulbar je dodatak (ekstenzija/plugin) koji se instalira u okviru pretraživaća. Na taj način je omogućen brži i lakši pristup podacima koje biste inače, u ovom slučaju, morali da pratite direktnim odlaskom na sajt. Tulbar obično sadrži sažete podatke servisa koji koristite, i u zavisnosti od toga da li ste pretplatnik ili ne prikazuje više ili manje informacija. Kad je reč o SEO tulbaru, on se najčešće koristi za praćenje podataka koji se odnose na on-page (on-site) ili off-page (off-site) elemente, odnosno na meta podatke sajta, tehničke detalje, beklinkove (backlins), posete, a neretko i društvene mreže.

Kako izgleda i šta nudi Ahrefs SEO Toolbar?

Ahrefs SEO Toolbar se prostire celom širinom pretraživača i prikazuje se odmah ispod address bar-a (ili bookmark manager-a ukoliko je aktiviran). Za sad nema mogućnost prikazivanja sa strane ili na dnu pretraživača poput nekih sličnih.

Ahrefs SEO Toolbar

Primer Ahrefs SEO Toolbar-a

Prikazane oznake i informacije u okviru tulbara su (s leva na desno):

- ahrefs logo
- padajući meni – klikom na strelicu (detaljnije u nastavku teksta)

PAGE odeljak:
- AR: Ahrefs Page Rank (rank stranice na kojoj se trenutno nalazite)
- BL: Backlinks (ukupni broj beklinkova ka stranici)
- RD: Reffering domains (ukupni broj domena koji linkuju ka stranici)

- ikonice društvenih mreža sa brojem pratilaca

ROOT DOMAIN odeljak:
- DR: Ahrefs Domain Rank (rank domena)
- BL: Backlinks (ukupni broj beklinkova ka domenu)
- RD: Reffering domains (ukupni broj spoljnih domena koji linkuju ka domenu)

- A rank: kotiranje sajta prema Aleksa-i

U krajnjem desnom uglu tulbara se nalazi link ka podešavanjima u okviru kojeg se bira koje će informacije biti prikazane (za potrebe ovog primera su štiklirane sve opcije). Pored ovih, moguće je odabrati i opciju da se Ahrefs SEO Toolbar prikazuje u rezultatima pretrage (SERP-u).

Ahrefs SEO Toolbar - settings

Ahrefs SEO Toolbar Settings

Podaci u okviru padajućeg menija

Klikom na strelicu otvara se padajući meni koji se sastoji iz tri taba.

Page Overview Tab

Ahrefs SEO Toolbar - Page Overview

Ahrefs SEO Toolbar – Page Overview

U okviru ovog taba dostupne su informacije o stranici sajta koju trenutno posećujete. Neki od obuhvaćenih podataka su ukupni broj beklinkova, ukupni broj domena koji linkuju ka stranici, broj specifičkih domena koji linkuju ka stranici poput .com, .net, .org, kao i grafički prikuz u okviru kojeg je omogućeno biranje perioda koji vas interesuje.

Domain Overview Tab

Ahrefs SEO Toolbar - Domain Overview

Ahrefs SEO Toolbar – Domain Overview

Drugi tab u nizu pruža podatke o domenu uključujući broj krolovanih stranica (crawl pages), ukupan broj linkova (domena) koji linkuju ka domenu, nekoliko specifičnih eksternih domena poput (.gov i .edu). Tu je takoše i grafički prikaz koji se može podešavati na osnovu željenog perioda.

On-page Elemets Tab

Ahrefs SEO Toolbar - On-page Elements

Ahrefs SEO Toolbar – On-page Elements

Za razliku od prethodna dva taba koji se odnose na off-page elemente sajta, treći tab kao što mu i ime kaže uključuje neke najosnovnije on-page podatke. Tako su direktno prikazani meta podaci stranice koju posećujete kao što su URL, meta naslov (meta title) i meta opis (meta description).

NAPOMENA: Da biste u potpunosti mogli da pristupite podacima koji se prikazuju u okviru tabova morate da budete pretplaćeni korisnik.

Informacije u rezultatima pretrage

Ahrefs SEO Toolbar - SERP

Prikaz u okviru rezultata pretrage

Prednosti i mane Ahrefs SEO Toolbar-a

Ahrefs-ov tulbar u mnogome podseća na slična rešenja koja se mogu naći na internetu. Stoga se navedene prednosti odnose na korišćenje tulbara u odnosu na sajt ahrefs-a direktno, ne i na konkurenciju:

✔ Pozitivna strana i osnovna ideja tulbara je svakako brži i lakši pristup nekim od ključnih SEO podataka u vezi sa stranicom ili domenom koji posećujete, a koje nudi Ahrefs.
✔ Direktna poseta ahrefs.com sajtu nije neophodna da biste imali pristup ovim podacima.
✔ Tulbar mogu da koriste i neregistrovani korisnici i tako imaju uvid u osnovne podatke neograničenog broja sajtova što nije slučaj ukoliko željene podatke žele da vide direktno putem sajta (svega tri pregleda dnevno je dozvoljeno neregistrovanim korisnicima)
✔ Prikaz podataka u rezultatima pretrage za svaku stranicu posebno.

Mane koje smo uočili su:

 Rad tulbara usporava rad računara (prosečne konfiguracije) što ponekad ume da bude prilično veliki hendikep.
 Dešava se da je prikaz određenih sajtova na koje ste ulogovani izdeformisan kada je tulbar aktiviran, a neki se uopšte ne prikazuju (na primer sajt hotmail.com). 

Instalacija

Omogućene su verzije za Chrome i Firefox pretraživače, a možete ih preuzeti putem zvanične stranice Ahrefs SEO Toolbar ili klikom na neki od ponuđenih linkova.

download-chrome-ahrefs-seo-toolbar download-firefox-ahrefs-seo-toolbar

Zaključak

Ahrefs je svojim tulbarom svakako napravio jedan korak unapred i stao rame uz rame sa rešenjima konkurentnih SEO servisa na internetu. Tulbar koristi svrsi za koju je i namenjen tako da će svi koji već aktivno koriste ahrefs ovu vest svakako dočekati sa radošću.  Zvanična verzija je dostupna svima pa će ahrefs svakako pridobiti simpatije i onih koji ga ranije nisu koristili, ili bar ne tako često kao neke druge.
Imajući u vidu da je tulbar besplatan i da je u pitanju prva verzija, možemo progledati kroz prste nekim nedostacima. Ujedno se i nadamo se da će neki budući apdejt ispraviti mane koje smo uočili i time doprineti još lakšem i boljem korišćenju ovog alata.

The following two tabs change content below.

Marko Antonijević

Vlasnik sajta SeoTOP i predani SEO-vac.

2 comments

  1. Todorovic

    Koristan članak, a kako praktično retko ko nešto pametno napiše u Srbiji na SEO temu brzo će privići pažnju. Želim da nastaviš sa redovnim ažuriranjem bloga.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>